Wat je moet weten over dakisolatie

De Bespaarvakman krijgt regelmatig vragen over woningisolatie.
Als een dak niet geïsoleerd is gaat ongeveer 30% van alle warmte via het dak verloren. Bij dak- en spouwmuurisolatie worden de investeringskosten over het algemeen het snelst terugverdiend. Er zijn echter diverse zaken die je vooraf ter plekke moet beoordelen voordat je de beste keuze kan maken. Belangrijk is de juiste materiaalkeuze en slimste wijze van aanpak. Er zijn namelijk diverse (on)mogelijkheden.

Isoleren kan op verschillende manieren en isolatiematerialen zijn er in alle soorten en maten. Bij de uitvoering van het isoleren is het altijd zeer belangrijk om het dak luchtdicht af te sluiten met het juiste isolatiemateriaal. Isoleren met verkeerde materialen veroorzaakt vocht in de isolatie en het dak. Hierdoor ontstaat een ongezond leefklimaat en in de constructie kan houtrot ontstaan. De Bespaarvakman komt regelmatig verkeerd geïsoleerde woningen tegen. Er wordt daarbij vaak onnodig geld verspild terwijl met de juiste aanpak werkelijk wordt bespaard. Vraag daarom altijd vooraf een advies op maat. Onderstaand in het kort een aantal wetenswaardigheden.

De Bespaarvakman kan desgewenst een advies op maat geven.

dakisolatieVoordelen van een geïsoleerd dak:

• lagere energierekening
• meer wooncomfort (behaaglijk, minder kou en tocht naar beneden)
• beter voor het milieu en gaat klimaatverandering tegen
• de investering wordt terug verdiend door besparing op de energierekening en eventuele subsidie (zie subsidies op deze site)
• extra leefruimte
• de woning wordt meer waard (ook door een beter energielabel)

Hellend dak

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden om uw dak te isoleren.
• Isolatie aan de binnenzijde van het dak
• Isolatie op of onder de zoldervloer
• Isolatie aan de buitenzijde van het dak

Aan de binnenkant

Een houten dakbeschot zonder folie of dakleer is damp-open en kan zonder aanvullende maatregelen worden geïsoleerd. In andere gevallen weet De Bespaarvakman per situatie een oplossing te vinden om vochtproblemen te voorkomen.

De afwerking aan de binnenkant van de zolder kan worden uitgevoerd in de vorm van hout, panelen, gipsplaten of stucwerk. Voor daken met een damp-open dakbeschot zijn er ook verschillende kant en klaar isolatiesystemen te koop, waarbij de isolatiepanelen al zijn afgewerkt. Deze systemen zijn wel duurder in aanschaf, maar daar tegenover staat, dat zij sneller te verwerken zijn. Daardoor minder arbeidskosten en het werk is eerder klaar.

Op of onder de zoldervloer

Wordt de zolder niet als leefruimte gebruikt en is er geen open trap naar de zolder, dan is het vaak goedkoper om de houten zoldervloer te isoleren. Meestal wordt de isolatie tussen de balken van de zoldervloer aangebracht. Afhankelijk van de situatie wordt daarbij het plafond van de eerste verdieping vernieuwd of anders, indien gewenst, een nieuwe afwerking van de zoldervloer.

Er is ook materiaal voor het isoleren direct op de bestaande zoldervloer, maar dit gaat wel ten koste van de (sta)hoogte van de zolder.

Aan de buitenkant

Het isoleren van de buitenkant van het dak wordt meestal gedaan als het dak of de dakpannen in slechte staat zijn en toch gerenoveerd moet worden. Of indien de zolder een visuele opknapbeurt nodig heeft. Hierbij worden dan kant en klare geïsoleerde dak elementen geplaatst met een zeer hoge isolatiewaarde. De panelen zijn aan de binnenkant afgewerkt, dus ook aan binnenzijde ziet het er mooi afgewerkt uit. Vaak krijg je dan ook te maken met aanpassing elektra, goten, loodslabben, dakramen en boeidelen. Soms wegen dus de voordelen van een volledig nieuw dak op tegen de nadelen.

Als alleen de dakpannen vervangen moeten worden, zijn er ook dak elementen die op het bestaande dakbeschot geplaatst kunnen worden. Het voordeel hiervan is, dat het dak aan de binnenkant in takt blijft.

Isolatie in de vorm van kleine isolerende elementen (soort van isolerende dakpannen onder de bestaande dakpannen) of isolerende parels onder de bestaande dakpannen (vergelijkbaar met spouwmuurisolatie) is ook een mogelijkheid. Dit zijn goedkopere oplossingen, maar de isolatiewaarde is vaak te laag om voor subsidie in aanmerking te komen.

Plat dak

Het is mogelijk om een plat dak te laten isoleren:
• Isolatie aan de buitenkant (warm dak)
• Isolatie aan de binnenkant (koud dak)

Aan de buitenzijde

Er zijn speciale isolerende platen te koop voor het isoleren van platte daken. Deze platen worden op het dak bevestigd en vervolgens wordt er over deze platen een nieuwe laag dakbedekking aangebracht. Tegenwoordig zijn er dakbedekkingen met levensduur van minstens 50 jaar. Het dak is dan weer voor een zeer lange tijd beschermd tegen alle weerselementen.

Aan de binnenzijde

Tussen de balken van het dak kan isolatiemateriaal worden aangebracht, waarna het plafond afgewerkt wordt. Als de dakbedekking nog goed is, kan dit een goedkopere oplossing zijn dan het isoleren van de buitenzijde van het dak. Afhankelijk van de situatie is er bij deze methode vaak wel een grotere kans op vochtproblemen. Daarom is het vaak beter om een plat dak aan de buitenkant te isoleren.