Afgifte energielabel

Een verkoper of verhuurder van een woning is verplicht een energielabel te overleggen. Met het label krijgt de nieuwe gebruiker vooraf inzicht in het energiegebruik van de woning. Het label ziet er net zo uit als de bekende energie labels van auto’s, wasmachines en andere apparaten. Op de voorkant van het certificaat staan zeven energieklassen weergegeven. De klassen lopen van G (zeer onzuinig) tot A (zeer zuinig). A is nog opgedeeld in A, A+, en A++ (zuinigste).

De Bespaarvakman kan het energielabel traject geheel voor u verzorgen. De Bespaarvakman doet door middel van het gebruik van professionele software.

 

 

 

Energielabel woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op  Zoek je energielabel

Waarom een energielabel?

Energielabel

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

 

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter label hebben. Doordat het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

Als u uw huis verkoopt, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een label kost enkele euro’s tot enkele tientjes.

(bron: www.energielabel.nl)