Stekkers in verlengsnoeren

Onopgemerkte energie verbruikers in huis

geplaatst in: Energie besparen

Veel apparaten in huis verbruiken continu stroom, ook als je ze zelf niet gebruikt, dit noemen we sluipverbruik. Dit zijn apparaten die op stand-by staan. Dat is makkelijk want als je ze wilt gebruiken hoeven ze niet eerst op te starten. We zijn ons vaak onbewust van hoeveel apparaten in huis er op stand-by staan en hoeveel energie deze apparaten in deze stand nemen. Maar kun je hier ook energie mee besparen en hoe pak je dat dan aan?

Wat is sluipverbruik

Sluipverbruik, ook wel sluimerverbruik genoemd, is de stroom die apparaten in huis verbruiken als ze op stand-by staan. Bij veel apparaten te herkennen aan het rode lampje wat brand als je het apparaat niet gebruikt. De TV is een herkenbare sluipverbruiker van stroom. Veel mensen zetten de TV uit met de afstandsbediening, maar hiermee gaat de TV niet helemaal uit. Het rode lampje blijft branden om aan te geven dat de TV stand-by staat. Helemaal uit is de TV als je hem met de knop uitzet of de stekker eruit haalt.

Maar ook andere apparaten kunnen sluipverbruik hebben, bijvoorbeeld opladers van telefoons e.d. Waarom? Omdat in deze apparaten een transformator/spoel zitten die altijd stroom verbruikt als deze met het energienetwerk is verbonden. Dus ook als er geen telefoon wordt opgeladen. Je kunt dit vaak ook voelen omdat het apparaat warm aanvoelt.

Wist je dat de lijst met apparaten die stroom verbruiken terwijl ze in stand-by staan lang is en er steeds meer bijkomen?

In de hiernaast staande grafiek een overzicht met verschillende apparaten en hun sluipverbruik in kWh per jaar. We hadden de lijst nog veel langen kunnen maken, maar het gaat erom dat je een idee krijgt.

Gemiddeld genomen heeft een huishouden 30 tot 50 apparaten op stand-by in huis. Volgens Milieu Centraal komt dat neer op 450 kWh per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Naast sluipverbruik hebben we nog andere onbewuste stroomverbruikers in huis.

Verborgen stroomverbruikers

Verborgen stroomverbruikers zijn apparaten die continue met het energienetwerk verbonden zijn, zoals de koelkast, vriezer, CV, boiler ed. Het is vaak noodzakelijk dat deze apparaten aangesloten blijven, maar in sommige gevallen is dat niet nodig. Het gaat vaak ook om apparaten die lang meegaan en veel stroom verbruiken. Zo verbruikt een koelvriescombinatie van ongeveer 25 jaar circa 760 kWh, terwijl een nieuwe met A++ label ongeveer 75 kWh verbruikt. Dat is 10% van het verbruik van een oude koelvriescombinatie, met de aanschaf van een nieuw apparaat kan dus flink bespaard worden.

Tips om onnodig sluipverbruik te verminderen

  1. Haal opladers uit het stopcontact als het opladen klaar is.
  2. Gaat de aan/uitknop gebruiken i.p.v. de stand-by knop
  3. Gebruik stekkerdozen met schakelaar om meerder apparaten in één keer uit te zetten. Bijvoorbeeld op je thuiskantoor door computer, printen en andere randapparatuur uit te schakelen.
  4. Installeer een stand-by killer, deze schakelt alle apparaten die aangesloten zijn in één keer uit.
  5. Kijk of je de instellingen van je apparaat kunt veranderen, misschien is een eco-stand mogelijk.
  6. Koppel het apparaat los van het energienetwerk als bovenstaand niet kan.
  7. Overweeg om oude apparaten te vervangen voor nieuwe energiezuinige apparaten. Met de huidige energieprijzen heb je dit veelal binnen een jaar terugverdient.

Lees ook: