Vaart achter gasloze woningen

geplaatst in: Eigen huis, Verwarming

In 2050 moeten alle woningen gasloos zijn en nieuwe woningen in 2020. De tweede Kamer zet echter vaart achter het streven om nieuwe huizen niet langer aan te sluiten op het gasnet. De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vindt bij nader inzien dat dat wel wat sneller kan dan de vier jaar die het kabinet ervoor had uitgetrokken. Het kwartet wil donderdag regelen dat doorsnee nieuwbouwwoningen nog dit jaar zonder gasaansluiting moeten worden opgeleverd.

Vrijwel de hele Kamer wil het gasverbruik fors terugdringen om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien. Nu worden bijna alle huizen in Nederland nog met gas verwarmd. Het is nog wettelijk verplicht om een nieuwbouwwoning op te leveren met een gasaansluiting. Dat wordt voortaan andersom: een nieuwbouwwijk mag straks alleen nog op het gasnet worden aangesloten als het niet anders kan. Als een alternatief, zoals een warmtenet of warmtepomp, wel heel duur zou uitpakken bijvoorbeeld.

Het is dringen om woningen van het gasloos te maken: GroenLinks heeft zelfs een complete wet ontworpen om dat te bereiken. Deze concept wet verdedigen zij in de Kamer. Ook al neemt de regeringscoalitie Groen Links nu de wind uit de zeilen, zij zijn van plan toch door te zetten.