warmtepomp

Isoleer en inventariseer voor je een warmtepomp aanschaft

geplaatst in: Isolatie, Verwarming

Isoleer en inventariseer voor je een warmtepomp aanschaft

warmtepomp

De overheid ziet in de warmtepomp een goede opvolger van de CV-ketel in bestaande woningbouw. Maar aan de techniek zijn een aantal voorwaarden verbonden, zoals een goede isolatie (geringe warmtevraag) en een goed afgiftesysteem. Wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan dit leiden tot comfortproblemen. Veel oudere woningen zijn niet geschikt om de oude CV-ketel direct te vervangen voor een warmtepomp. Er dient een relatie gelegd te worden naar het totale energieverbruik en kenmerken van de woning. Hoofdreden hiervoor is dat de huizen vaak niet voldoende geïsoleerd zijn, waardoor de warmtepomp niet energie-efficiënt werkt. Een andere reden is dat hij extra stroom gebruikt en een buitenunit geluid produceert. Hierdoor adviseren veel installateurs klanten om te kiezen voor een moderne, zuinige CV-ketel. Dit ondanks de wens van het kabinet om de woningen zo snel mogelijk gasloos te maken.

Eerst isoleren

aanbrengen spouwmuurisolatie
Inspuiten spouwmuurisolatie

De diverse instanties zoals Vereniging Eigen Huis kennen de beperkingen van warmtepompen. Tijdens de onderhandelingen aan de klimaattafels hebben zij daarom gestreden tegen het verbod op de CV-ketel. Om optimaal rendement uit een warmtepomp (lucht-watersysteem) te halen is het van belang dat woningen eerst goed geïsoleerd worden, zodat de energievraag zo laag mogelijk is. Is de woning de woning na 2000 gebouwd, dan is deze over het algemeen voldoende geïsoleerd en geschikt voor het gebruik van een warmtepomp. Van woningen die daarvoor gebouwd zijn is het slim om eerst goed te kijken of de woning voldoende is geïsoleerd voordat een warmtepomp wordt aangeschaft. Ook als je woning over vloerverwarming beschikt dat is een warmtepomp al snel een optie. De technische ontwikkelingen gaan snel en er zijn momenteel al veel energie-efficiënte warmtepompen beschikbaar.

Inventariseren mogelijkheden van de woning

Of je woning geschikt is voor een warmtepomp kan je het beste aan een onafhankelijk energie-bespaaradvies vragen zoals bijvoorbeeld een EPA-adviseur (Energie Prestatie Adviseur). Hij kan vanuit het totaal overzicht een goed integraal advies geven. Als woningeigenaar krijg je hiermee een advies op maat afgestemd op de mogelijkheden van de woning en gezinssituatie. Ook kan een EPA adviseur een stappenplan voorstellen om te bepalen in welke volgorde energie bespaar maatregelen het beste kunnen worden genomen. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt onnodige investeringen. Op deze manier kan de optimale investeringsbehoefte en terugverdientijd worden berekend.

Vraag gelijk een energie bespaaradvies aan!