Gasleidingen en CV-ketel geschikt voor waterstof ?

geplaatst in: Energierekening, Verwarming

CV-Ketel openWoningen en bedrijven moeten in de komende decennia van het gas af. Het stoppen met aardgas maakt deel uit van het Klimaatakkoord. Dit moet bijdragen aan de vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Jaarlijks moeten ongeveer 200.000 woningen ‘gasloos’ worden gemaakt. Op het eerste gezicht lijkt waterstof het ideale duurzame alternatief voor aardgas. Geen CO2 uitstoot en geen gevaar voor koolmonoxide vergiftiging.

Dus waar wachten we nog op?

Maar is het huidige gasnetwerk ook geschikt voor waterstof of hiervoor geschikt te maken? Het is mogelijk om het gasnetwerk te gebruiken voor duurzame gassen, zoals waterstof. Dit blijkt uit een onderzoek dat Netbeheer Nederland heeft laten uitvoeren. Overstappen van aardgas op waterstof is niet zomaar geregeld, er zijn aanpassingen nodig. Zo moeten gasmeters in huizen worden vervangen door nieuwe meters die het verbruik van waterstof kunnen meten. Dat is volgens het onderzoek een grote kostenpost. Bovendien moeten de apparaten in huis, zoals cv-ketels en geisers, waterstof ‘aankunnen’. Dit is mogelijk door de brander te vervangen, maar hiervoor is nog geen betaalbare en veilige brander beschikbaar. Waterstof is geurloos en moet daarom ook een herkenbare geur krijgen, zodat mensen het direct merken wanneer er een lek is. En er moet extra zorgvuldig gegraven worden, om te voorkomen dat leidingen worden geraakt. Waterstof ontploft namelijk gemakkelijker dan gas.

Wat gaat het kosten

De kosten van deze aanpassingen zouden ongeveer 800 miljoen euro kunnen bedragen. Huishoudens zouden ca. 10 euro per jaar kwijt zijn aan de ombouw. De verandering is niet voor de korte termijn. Volgens Netbeheer Nederland zou het pas na 2030 op zijn vroegst werkelijkheid kunnen worden. Tot die tijd moet er verder onderzoek naar veilige toepassing en betaalbare waterstof worden gedaan.