Vloerisolatie, meer comfort lagere energiekosten!

 

vloerisolatie heeft veel voodelenAls de begane grond vloer van een woning niet geïsoleerd is, gaat ongeveer 10% van alle warmte via deze vloer verloren. Ook gaat er extra energie verloren omdat men de thermostaat vaak 1-2 graden hoger zet. Dit komt doordat koude voeten een oncomfortabel gevoel geven en je stimuleren de thermostaattemperatuur te verhogen. Bij een geïsoleerde vloer slaat de verwarming minder vaak aan. Dit leidt tot een lager gasverbruik en een lagere CO2-uitstoot, wat ook helpt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De investeringskosten voor vloerisolatie worden terugverdiend door de lagere energiekosten.

Er zijn echter diverse zaken die ter plekke beoordeeld moeten worden, voordat de beste keuzes gemaakt kunnen worden. Belangrijk is de juiste materiaalkeuze en de slimste wijze van aanpak. Er zijn namelijk diverse (on)mogelijkheden.

Isoleren kan op verschillende manieren en isolatiematerialen zijn er in alle soorten en maten. Bij de uitvoering van het isoleren is het altijd zeer belangrijk om de vloer luchtdicht af te sluiten met het juiste isolatiemateriaal. Verkeerd isoleren en met verkeerde materialen veroorzaakt vocht in de isolatie en de vloer. Hierdoor ontstaat een ongezond leefklimaat en in de constructie kan houtrot ontstaan. De Bespaarvakman komt regelmatig verkeerd geïsoleerde woningen tegen. Er wordt daarbij onnodig geld verspild, terwijl met de juiste aanpak veel ellende wordt voorkomen en werkelijk wordt bespaard. Iedere situatie is verschillend dus vraag daarom altijd vooraf een advies op maat aan.

Onderstaand in het kort een aantal wetenswaardigheden.

Voordelen van een geïsoleerde vloer:
  • een behaaglijk woonklimaat (warmer en minder tocht over de vloer)
  • geen vochtigheid vanuit de kruipruimte
  • goede basis voor het aanleggen van vloerverwarming. Een niet geïsoleerde vloer is niet geschikt voor vloerverwarming.
  • lagere energierekening
  • beter voor het milieu en tegen klimaatverandering
  • de investering wordt terug verdiend door besparing op uw energierekening en eventuele subsidie 
  • de woning wordt meer waard (ook door een beter energielabel)

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden om uw vloer te isoleren.

 

Vloerisolatie onderkant vloerOnderkant vloer isoleren

Bij voldoende werkhoogte (minimaal 35 cm) in de kruipruimte kan er aan de onderkant van de vloer isolatiemateriaal worden aangebracht. Dit kan in de vorm van glaswol, steenwol, gespoten PUR-schuim en isolatiefolie. Bij houten vloeren wordt het isolatiemateriaal meestal tussen de balken aangebracht. Bij toepassing van gespoten PUR schuim mogen er geen schadelijke gassen vrijkomen en daarom is het van belang dat dit wordt uitgevoerd door een SKG-IKOB gecertificeerd bedrijf.

 

Vloerisolatie bovenkant vloerBovenkant vloer isoleren

Als er geen kruipruimte aanwezig is of als de werkruimte onder de vloer te laag is, dan kan er eventueel bovenop de bestaande vloer een nieuwe vloer met isolatiemateriaal worden aangebracht. Dit is echter een meer ingrijpende en kostbare aanpassing. De deuren zullen ingekort moeten worden, plinten en vloerbedekking eruit enz. Deze oplossing gaat ook ten koste van de hoogte van de woonruimte. Daarnaast kan er hoogteverschil ontstaan met andere ruimtes. Desondanks kan het de moeite waard zijn.

 

Vloer vervangen door een nieuwe isolerende vloer met vloerverwarming

Heeft u een houten vloer op de begane grond en zou u liever een harde vloer met vloerverwarming willen hebben? Dat kan, zeker als uw houten vloer slecht is en toch al vervangen moet worden. Er zijn betaalbare alternatieven voorhanden. Daarnaast kan een combinatie van vloerisolatie met vloerverwarming een besparing opleveren van wel 20% op uw stookkosten.

Dit werkt als volgt: de houten vloer wordt met balken en al verwijderd. De nieuwe vloer wordt opgebouwd uit een laag isolatiemateriaal met daarop een laag van beton. De nieuwe vloer kan ook opgebouwd worden uit één dikke isolerende laag speciaal cellenbeton. In beide gevallen kan er op de nieuwe vloer vloerverwarming worden aangelegd, waarover een afwerkvloer wordt gestort. Een vloer van cellenbeton met een aangesloten vloerverwarming is binnen een week te realiseren.

 

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden voor vloerisolatie?

De Bespaarvakman kan desgewenst een objectief advies op maat geven. Op basis van dit objectief advies kunt u als woningeigenaar een weloverwogen keuze maken. Hij ontzorgt u en bezorgt  u meer comfort en een lagere energierekening.