spouwmuurisolatie in bovenmuur spuiten

Spouwmuurisolatie voorgesteld voor woning te Olst:

Om het gasverbruik te verlagen en comfort te verhogen voorzien wij primair het isoleren van de spouw van het gehele woonhuis. De hal achter – bij de achteringang keuken – ook voorzien van extra isolatie van buitenmuur en indien nodig dak (plafond). De verwachting is dat het gasverbruik hiermee tussen 10 en 20% verlaagd kan worden voor het woonhuis.

Consequenties van spouwmuurisolatie

Voor de woning geldt dat spouwmuurisolatie tot gevolg heeft dat het warmteverlies via de muren verminderd wordt. Daardoor is er minder energieverlies. Bijeffect is dat de luchtvochtigheid omlaag gaat en daardoor minder energie (gas) nodig is om de woning te verwarmen. Een ander (nadelig) effect kan zijn dat de aanwezige vocht in de lucht kan condenseren op andere (koudere) plekken. Dit effect is niet direct voorspelbaar, maar dient nauwkeurig in de gaten gehouden te worden in combinatie met ventilatiemogelijkheden.

Onderstaand een korte samenvatting van de maatregelen die de Bespaarvakman adviseert als meest belangrijk. Deze kunnen als eerste stap naar meer comfort en energiebesparend genomen worden:

Basisgegevens woning te Olst

De vrijstaande woning is gebouwd in de periode van 1950 – 1960, energielabel F. Woning is in latere periode voorzien van extra aangebouwde keuken en hal. Er is een spouw aanwezig, geschatte breedte 7cm. Sporenkap is voorzien van pannen met dakbeschot. Volgens bewoners is in dakbeschot asbest aanwezig.

Samenvatting van maatregelen

Woning

  • Alle spouwmuren voorzien van spouwmuurisolatie, inclusief keuken
  • Buitenmuur hal achterzijde woning van binnenuit isoleren inclusief dak boven hal, eventueel uit te breiden met dak boven kookeiland, nabij speksteenkachel
  • Kieren en naden dichten, voornamelijk voordeur nazien op tocht

Garage/Kantoor

  • Dakplaten vervangen door een geïsoleerde variant
  • Aanbrengen van zonnepanelen (PV) – Oost-West opstelling

In het algemeen kan gesteld worden dat het aanbrengen van isolatie in de schil (muren/dak/vloer) van de woning de basis vormt voor eventuele vervolgstappen naar energieverlaging en meer comfort. Daar hoort bij het opsporen en dichten van kieren en naden en het vaststellen of er nog voldoende ventilatiemogelijkheden zijn.