Muurisolatie snel terugverdiendAls de muren van een woning niet geïsoleerd zijn, gaat ongeveer 20% van alle warmte via de muren verloren. Bij geïsoleerde muren hoeft de verwarming minder vaak aan te slaan om de woning op te warmen. Dit leidt tot een lager gasverbruik en meer comfort als gevolg van minder koude straling. En een lagere CO2-uitstoot, wat helpt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Financieel gezien worden de investeringskosten voor spouwmuurisolatie en dakisolatie over het algemeen het snelst terugverdiend.

Meestal zijn spouwmuren goed te isoleren, maar in sommige gevallen is spouwmuurisolatie af te raden vanwege bijvoorbeeld mogelijke vochtproblemen achteraf. Om dit te kunnen beoordelen is het nodig om vooraf de muren en de tussenliggende spouw te inspecteren.

Voordelen van muurisolatie:
  • meer comfort (behaaglijk, minder koude en tocht)
  • stiller in huis, de isolatie dempt geluiden van buitenaf
  • lagere energierekening
  • beter voor het milieu en tegen klimaatverandering
  • de investering wordt terugverdiend door besparing op uw energierekening en eventuele subsidie (zie subsidies op onze site)
  • de woning wordt meer waard (ook door een beter energielabel)

 

Muurisolatie

Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden om uw muren te isoleren:

  • spouwmuurisolatie
  • binnenkant van de muur isoleren
  • buitenkant van de muur isoleren

 

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 centimeter of meer.

Van alle energiebesparende maatregelen is spouwmuurisolatie de meest rendabele investering die er is. De energiebesparing is groot en spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, waardoor de investering meestal in vier jaar tijd is terugverdiend. Met subsidie nóg eerder. Daarnaast zijn de werkzaamheden binnen een dag uitgevoerd en afgezien van wat boorwerkzaamheden aan de buitenkant van de woning, is er in huis verder geen overlast.

Om te beoordelen of de muren en de spouw voor isolatie geschikt zijn, moeten zij eerst geïnspecteerd worden. Er dient te worden gekeken of de stenen en het voegwerk nog in orde zijn en met een speciale endoscoop wordt ook de binnenkant tussen de muren bekeken. De spouw moet leeg zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen puin of cementresten (bouwvuil) in zitten. Soms is dit wel het geval en waar bouwvuil zit, kan geen isolatie aangebracht worden. Als bouwvuil vooraf niet wordt verwijderd en de spouw zou toch worden geïsoleerd, dan kan er door dit bouwvuil een zogenaamde koudebrug ontstaan, wat  vochtproblemen op kan leveren. Als de spouw geïsoleerd moet worden, dan zal eerst het eventuele bouwvuil uit de spouw verwijderd moeten worden.

In veel woningen ventileert de kruipruimte onder de vloer via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie kan dat niet meer en daarom zullen er ook vaak nieuwe ventilatiekanalen door de muren aangebracht moeten worden. Een goede ventilatie van de kruipruimte is belangrijk, anders kunnen schadelijke stoffen (zoals vocht en radon gas) zich ophopen onder de vloer.

Als de inspectie uitwijst dat isoleren mogelijk is, kunnen de muren worden opgevuld met isolatiemateriaal. Afhankelijk van de situatie kan dit door isolerende en ventilerende piepschuimbolletjes, glaswolvlokken, steenwolvlokken of PUR-schuim (zonder HFK gassen).

De Bespaarvakman voert spouwmuurinspecties uit en kan adviseren welke materialen in uw situatie het meest geschikt zijn.

 

Binnenkant van de muur isoleren.

Heeft uw woning geen spouwmuren of zijn de buitenmuren niet geschikt hiervoor, dan is isoleren aan de binnenzijde een andere mogelijkheid. Tegen de binnenkant van de buitenmuren worden voorzetwanden geplaatst met daartussen isolatie. De afwerking kan worden uitgevoerd met hout, panelen, gipsplaten of stucwerk. Deze wijze van isoleren heeft als klein nadeel dat dit ten koste gaat van de binnenruimte.

 

Buitenkant van de muur isoleren.

Het isoleren van de buitenkant van de muren wordt meestal gedaan als spouwmuurisolatie niet mogelijk is en als isoleren aan de binnenkant teveel woonruimte kost. Het is ook een optie wanneer de muren aan de buitenkant lelijk zijn en toch al aan een opknapbeurt toe zijn.  Het aanzicht verandert van oud naar nieuw. Een total make-over dus. In vergelijking met de andere vormen van muurisolatie heeft het isoleren aan de buitenkant het laagste risico op vochtproblemen en kan er met zeer hoge isolatiewaarden worden geïsoleerd.

Bij isolatie aan de buitenkant worden eerst thermische isolatieplaten aan de buitenmuren bevestigd en daarna afgewerkt met een nieuw aanzicht als gevolg.

De afwerking kan op drie manieren:

  • sierpleister
  • steenstrips (in meer dan honderd kleuren en stijlen)
  • gevelbekleding (bijvoorbeeld vezelcement- of kunststofplaten/planken)

Bij het isoleren aan de buitenkant verandert het uiterlijk en de afmeting van de woning. Daarom is er een bouwvergunning en soms een bestemmingsplanwijziging nodig om deze make-over uit te voeren. Deze vergunning is aan te vragen bij de gemeente in uw woonplaats. Gemeentes gaan hier over het algemeen soepel mee om.

Isoleren kan dus op verschillende manieren en isolatiematerialen zijn er in alle soorten en maten. Bij de uitvoering van het isoleren is het altijd zeer belangrijk om de muren luchtdicht af te sluiten met het juiste isolatiemateriaal. Isoleren met verkeerde materialen veroorzaakt vocht in de isolatie en in de muren. Hierdoor ontstaat een ongezond leefklimaat. De Bespaarvakman komt regelmatig verkeerd geïsoleerde woningen tegen. Er wordt daarbij vaak onnodig geld verspild, terwijl met de juiste aanpak werkelijk kan worden bespaard.

 

Vraag daarom altijd vooraf een advies op maat.

De Bespaarvakman kan desgewenst een advies op maat geven. Hij begrijpt hoe uw maandelijkse energierekening is opgebouwd. Hij geeft u een begrijpelijk en objectief advies gebaseerd op uw situatie en wensen. De Bespaarvakman heeft ook de benodigde apparatuur en kennis om een grondige inspectie uit te voeren.

Bel of mail daarom De Bespaarvakman en vraag naar de (subsidie)mogelijkheden.