Gasaansluiting nieuwbouw per 1 juli verboden

geplaatst in: Eigen huis, Gebouwen

De verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen vervalt al per 1 juli van dit jaar, wat neerkomt voor de nieuwbouw op een verbod op de aansluiting op aardgas. Dat maakte Ferdi Licher, programmadirecteur Bouwen en Energie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, bekend op het congres Aardgasvrije nieuwbouw, georganiseerd door het Lente-akkoord. Alleen bij hoge uitzondering is de ketel na die datum nog toegestaan. Deze datum kwam als een verrassing voor de aanwezigen. Tot nu toe werd 1 januari 2019 werd genoemd als datum waarop de aansluitplicht vervalt.

Gasaansluiting aanstaande nieuwbouw

Uit onderzoek van Bouwtrend blijkt dat meer dan de helft van de nieuwbouwwoningen op dit moment al gasloos zijn. Toch zitten er op dit moment nog 100.000 woningen mét gasaansluiting in de pijplijn. Licher pleitte ervoor dat deze woningen alsnog worden aangepast. Netbeheerders, ontwikkelaars, gemeenten en kopers moeten aan tafel om de gasaansluiting er alsnog uit te krijgen. Aan de voorkant de installatie aanpassen is het meest kosteneffectief. Over meerkosten zullen de partijen dan afspraken moeten maken.

Of dit lukt, hangt af van de status van het project. BZK schat dat in projecten waarbij de vergunning in aanvraag is, de kans 90 procent is dat de ketel er alsnog uit kan. Bij projecten waarvoor de vergunning al is verleend 50 procent, bij projecten in verkoop 30 procent en bij projecten waarvan de bouw al is gestart gaat het om 10 procent.

Bestaande bouw: wijken aardgasvrij

Ook in de bestaande bouw staat er wat op stapel: alle gemeenten krijgen een brief met een uitnodiging om voor 1 juli een wijk aan te melden die aardgasvrij wordt gemaakt. Daarvoor is in totaal 90 miljoen euro beschikbaar. De plannen worden voor 1 oktober beoordeeld en voor 1 december wordt het geld overgemaakt, zo zei Licher. Gemeenten die nog niet in 2018 kunnen starten met het aardgasvrij maken van een wijk, worden gevraagd aan te geven of ze dat in 2019 of 2020 wel kunnen doen.

Brochure ‘Alternatieven voor aardgas’

Claudia Bouwens (Lente-akkoord) overhandigde Licher na zijn toespraak de nieuwe brochure Alternatieven voor aardgas. Hierin zijn de vijf opties voor een aardgasvrije nieuwbouwwoning beschreven en met elkaar vergeleken: de pluspunten, minpunten, investering en jaarlasten. Het is een praktische handreiking voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven, corporaties en andere bouwprofessionals. De brochure is gemaakt in samenwerking met de themagroep Gasloze Nieuwbouw, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, 2017/2018.

Nog niet definitief

De vervroegde ingangsdatum van de wetswijziging is nog niet definitief. De inwerkingtreding ervan is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

(Bron: Bouwwereld)