verontreinigd ventilatiekanaal

Woning ventilatie en gezondheid

geplaatst in: Energie besparen, Ventilatie

Waarom is ventilatie belangrijk voor je gezondheid en welke klachten kunnen ontstaan als ventilatie in je woning niet op orde is?

Door slechte ventilatie kan je last krijgen van:

  • Ophoping van vocht, schimmelvorming, huisstofmijt en onaangename geuren in huis. Dit zijn bronnen van ziektekiemen.
  • Een ongezonde binnenlucht. Deze lucht kan vaak oorzaak zijn van luchtwegproblemen, chronische verkoudheid en allergische reacties. Klachten bij astma of COPD worden dan nog eens verergerd.
  • Een te hoog C02 gehalte van de binnenlucht. Dit veroorzaakt hoofdpijn, benauwdheid, dufheid, vermoeidheid en concentratieverlies.

Te hoge luchtvochtigheid voelt niet comfortabel aan en is moeilijker te verwarmen hetgeen dus ook het energieverbruik verhoogt.

Schoonmaken ventilatiekanalenWoningventilatie en energie

Goed ventileren is nodig voor je gezondheid maar veroorzaakt tegelijkertijd ook extra energiekosten. In een goed geventileerde woning gaat ongeveer een kwart van het energieverbruik op aan het opwarmen van de frisse lucht en onjuiste afstelling.

Goed ventileren van woningen is noodzakelijk en gebeurt vaak onvoldoende. Het zorgt ervoor dat vervuilde en vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat verse lucht naar binnen wordt gehaald. Daardoor ontstaat er in je gehele woning een gezond en comfortabel binnenklimaat. In een goed geventileerde woning gaat een flink deel van het energieverbruik op aan het opwarmen van de frisse lucht. Weliswaar geen verspilling want gezondheid is het belangrijkste. Een goed systeem en de juiste afstelling kan verspilling verminderen. Zet je ventilatie echter nooit uit en laat je systeem regelmatig controleren en reinigen!

Meer informatie vind je op de pagina ‘Gezond en energiezuinig ventileren’
of bekijk het project ‘Vernieuwing mechanische ventilatie’