Wat houdt VR, HR, HR100,104 en 107 ketel in?

De Bespaarvakman krijgt vaak vragen over de diverse soorten Ketels. Hij heeft diverse types even kort op een rijtje gezet met daarbij behorende verklaringen.

De Bespaarvakman heeft diverse type CV-ketels kort op een rijtje gezetTraditionele cv-ketels hadden niet zo’n hoog rendement als de hedendaagse ketels. Veel warmte werd niet benut voor verwarming van de woning maar ging verloren via de afvoerpijp, zonde en slecht voor het milieu.

Fabrikanten gingen ketels produceren die gebruik maakte van die “afvalwarmte”. Deze ketels lieten de hete afvalgassen langs een warmtewisselaar leiden die het cv-water van de retourleiding alvast wat opwarmde voordat het door de brander op de juiste temperatuur werd gebracht. Daarmee werd de warmte uit de afvalgassen benut waarmee het rendement van de ketel steeg. Zo ontstond eerst de VR (Verbeterd Rendement) ketel. De branche heeft bepaald dat een VR ketel minimaal 80% rendement moest behalen. Door verdere technische ontwikkelingen konden de fabrikanten dit rendement steeds verder verhogen. Een belangrijke stap was het verlagen van de watertemperatuur welke naar de radiatoren wordt gestuurd. Vroeger was dit 80 graden. De hedendaagse ketels behalen het hoogste rendement bij een zo laag mogelijk watertemperatuur. Behaalde de VR ketel al een rendement vanaf 80%, de HR ketel die daarna ontwikkeld werd, behaalde al een rendement van meer dan 90%. Daarna zijn nog verbeteringen doorgevoerd en zijn er ketels geproduceerd die voldoen aan een bepaalde HR standaard. Een HR100 behaalt een rendement van 90% tot 92,5%, een HR104 92,5% tot 95% en een HR107, 95% en hoger.

Combi, solo, open of gesloten systeem

Gesloten systeem bij CV-ketel haalt de lucht van buiten de woningWat houdt een combi of solo ketel in?. Een combi-ketel produceert zowel warm water voor de verwarming als voor (tap)water. Een solo ketel is alleen voor de centrale verwarming waarbij vaak een boiler of geiser wordt gebruikt voor warm (tap)water.

Open of gesloten cv-ketels; voor de verbranding van gas is lucht nodig. De cv-ketel moet deze lucht ergens vandaan te halen. Bij een open cv-ketel wordt de lucht uit de ruimte gehaald waar de installatie hangt. Vaak hangt deze ketel dan ook op een plek waar niet (veel) direct geleefd wordt, zoals op de zolder, garage of in de bijkeuken. Voor een open cv-ketel is wel extra ventilatie nodig. Een goed geïsoleerde woning is daarom niet geschikt. Net als bij een keukengeiser bestaat er bij een open cv-ketel mogelijk gevaar voor koolmonoxidevergiftiging bij onvoldoende verse lucht toevoer. Een gesloten systeem heeft een ventilator in de ketel, die de lucht van buiten de woning binnenhaalt. De benodigde lucht wordt aangevoerd via een extra kanaal. Dit kanaal wordt meestal gecombineerd in één pijp tezamen met de rookafvoer. Voor een gesloten cv-ketel is dus geen extra ventilatie nodig, waardoor er ook geen onnodig warmteverlies optreedt.

Wanneer ketel vervangen?

Als de ketels 12-15 jaar oud zijn dan is het over het algemeen het overwegen waard om deze te vervangen. Dit is echter wel afhankelijk van je energierekening en het investeringsbedrag. De Bespaarvakman rekent het graag uit en hij geeft hiervoor graag een objectief advies.