Subsidie neemt drempels weg voor isolatie

geplaatst in: Energie besparen, Isolatie, Subsidie

Subsidie neemt drempels weg voor isolatie

Veel woningbezitters ervaren een drempel om te investeren in isolatie van hun huis. Subsidie kan mensen over deze drempel helpen. In 5 maanden tijd hebben meer dan 10.000 huiseigenaren subsidie aangevraagd voor een opgetelde waarde van 30 miljoen euro. Er is 60 miljoen euro subsidie beschikbaar. Bij toekenning krijg je gemiddeld 20% van de investeringskosten terug van 2 of meer isolatiemaatregelen in huis.

In vrijwel alle huizen in Nederland is wel iets aan isolatie gedaan, maar meestal nog niet grondig. Veel oudere huizen, gebouwd vóór 1992, zijn slechts gedeeltelijk of matig geïsoleerd. Vooral de isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt. In ruim 1 miljoen koopwoningen is nog geen spouwmuurisolatie, en in bijna 2 miljoen geen vloerisolatie. Het verbeteren van woningisolatie past in het beleid van de overheid om de uitstoot van CO2 te verlagen. Bovendien scheelt het in de stookkosten en levert het meer comfort op.

Drempel om te investeren in isolatie

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak opzien tegen investeren in isolatie: ‘te duur, geen geld, lange terugverdientijd’. Tegelijkertijd weten eigenaren niet goed wat woningisolatie kost en schatten ze de besparing die het oplevert veel te laag in. Bij de besparing door spouwmuurisolatie bijvoorbeeld noemen ze vaak maar de helft van het correcte bedrag. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie 2100 euro, de besparing is 550 euro per jaar. Vloerisolatie kost gemiddeld 1800 euro, de besparing is 210 euro per jaar.

Energie besparen doe je nu

In opdracht van de Rijksoverheid werkt Milieu Centraal mee aan de campagne ‘Energie besparen doe je nu’. Op de bijbehorende website kun je als woningeigenaar in een paar stappen bekijken wat isolatie kost en bespaart. Ook vind je informatie over subsidies, leningen en het energieloket bij jou in de buurt. De overheidscampagne loopt tot eind 2019 en is onderdeel van het Energieakkoord voor een duurzame energievoorziening.

Bron: Milieu Centraal